Home Blog MAMA TARiFLERİ

    MAMA TARiFLERİ

    0

    Sağlıklı Bebek ve Çocuk Yemekleri

    6 Soruda Ek Gıdaya Geçiş

    Memeye ya da biberona yapışan bebeğin uzattığımız kaşığa da ağzını gülümseyerek açmasını bekleriz. Ama maalesef çoğu zaman…

    Dondursak da mı Saklasak?

    Memeye ya da biberona yapışan bebeğin uzattığımız kaşığa da ağzını gülümseyerek açmasını bekleriz.

    Kahvaltıyı Eğlenceli Hale Getirecek 9 Yaratıcı Fikir

    • Salam,ekmek,peynir ve zeytinden oyun karakterleri yapmak çok kolay.
    • İsterseniz sahanda yumurtadan sevimli iki çocuk yapabilirsiniz.
    • Yumurtayı haşlama ve katı seviyorsa kardam adam iyi bir fikir olabilir.Şapkalar ve düğmeler havuç,gözler ve düğmeler için biraz zeytin lazım.
    • Rafadan yumurtaların kabuklarında keçeli kalemlerle yaratıcılığınızı konuşturun.
    • Birkaç dakikada yumrtalar ve biraz sebze ile şık bir çiçek yapabilirsiniz.
    • Yumurtalardan sevimli civcivler çıkabilir.
    • Krep veya pankekler yaratıcılığınızı kullanmanıza yardımcı olabilir.

      Bebeğimin ilk yılında hangi yiyecekleri, ne zaman vereceğim?

      Başlıkta yer alan olan soruyu sık sık duyduğumuzdan dolayı böyle bir yazı yazmak şart olmuştu. İnternette bu konuda yazılmış çok sayıda kaynak var. Katı gıdaya geçişte hangi besinin hangi ay verilmeye başlanacağı konusunda çoğu uzman hemfikir.

      Ay ay bebek beslenmesi konusunda en büyük eksiklik, yiyeceklerin başlama zamanlarını gösteren türkçe tabloların pek bulunmaması. Biz de uzun bir yazı yazmaktansa bir çıktısını alıp buzdolabına asabileceğiniz bir tablo hazırlayalım dedik.

      Aşağıdaki tabloyu hazırlarken dünyada yaygın kullanılan ve bilimsel içerik üreten web sitelerini kaynak aldık. Ancak bebek beslenmesinde yiyeceğin yerel olarak bulunabilmesi en önemli kural. Bu nedenle taze kuşkonmaz ve yaban mersini gibi İngilizce web sitelerinde sıkça rastlanan ama ülkemizde yaygın olmayan yiyecekleri listeden çıkardık ama avokado ve kivi gibi daha kolay bulunanları bıraktık. Yine de siz her zaman taze, kolay ulaşabileceğiniz ve mevsime uygun olanları seçin.

      Şunu hatırlatmakta fayda var: Bazı yiyeceklerin başlama zamanları konusunda fikir ayrılıkları olabilir. Bu durumda kendi doktorunuzun önerisini dikkate almak en doğru yoldur.

      Alerjiler ve Üç Gün Kuralı

      Ek gıdaya başlamak her anne için heyecanlı bir dönemdir. Hangi besini nasıl ve ne kadar vereceğim gibi sorular her annenin kafasını meşgul eder. Ek gıda sürecinin en önemli kuralı 3 gün kuralıdır. Her yeni besine başlarken uygulayacağınız bu 3 gün kuralı size yol gösterici olacak. Aylardır emzirdiğiniz ya da devam sütü takviyeli beslediğiniz bebeğiniz artık katı gıdalara başlayacak ve siz her gün değişik yemekler hazırlamaya başlayacaksınız.

      Bebeğiniz Ek Gıdalara Geçmeye Hazır mı?

      Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 6. aydan sonra başlanır. Eğer 4-6 ay arasında bebek yeterli kilo alıyorsa yalnız anne sütü ile beslenmeye devam edilip ek besinlere 6. aydan sonra başlamak uygun olur. Katı yiyeceklere başlamak sadece bir beslenme olayı değil; aynı zamanda da bebeğin, çiğnemek ve yeni yiyeceklere adaptasyonu ile ilgili bir durumdur. Bu dönemde verdiğimiz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin, istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6-7 aydan sonra düzelir. Bu gibi durumlarda bebeğin ek gıdaları sevmediği düşünülmemeli ve beslenmeden vazgeçilmemelidir.

      Buğday Ruşeyminin Faydaları

      Buğdayın ruşeym kısmı, buğdayın en tepesinde bulunan, embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısımdır. 1 ton buğdaydan yaklaşık 1 kilogram ruşeym elde edilmektedir. Her canlının bir kalbi olduğu gibi, buğdayın da %2 lik kısmını oluşturan buğday ruşeymi, buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır.

      İki yemek kaşığı çiğ ruşeym, 1,5 gr doymamış yağ, 9 gr karbonhidrat, 4 gr protein, 2 gr diyet lifi, 2 gr şeker, sıfır kolesterol ve sadece 60 kalori içerir. Böylece ruşeym nedir cevapladık, şimdi de ruşeymin faydalarına bakalım.

      NO COMMENTS

      LEAVE A REPLY

      Please enter your comment!
      Please enter your name here

      Exit mobile version